Szarlotka

12:29:00

Jako "słodyczożerca" i wielbicielka pieczenia ciast, jak nachodzi mnie ochota i tylko mam w domu odpowiednie składniki, wyciągam książki kucharskie i nie waham się ich użyć. 


Tym razem padło na szarlotkę. Upiekłam ją według przepisu z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej (White Plate). Przepis znajdziecie tutaj

Ja trochę go zmodyfikowałam, używając gotowych jabłek ze słoika (własnej roboty). Dodałam też przesmażone gruszki, bo jabłek było odrobinę za mało. 

Wyszło pysznie i ledwo udało mi się zachować kawałek dla Pana G. jak wrócił z pracy. Taki ze mnie łakomczuch. 






Zdjęcia pochodzą z mojego profilu na instagramie @olemkaa. 

Miłego dnia Kochani! 

You Might Also Like

18 komentarze

  1. pychotka :) ja dziś muszę coś upiec... może muffiny czekoladowe z gruszkami? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha! Robiłam dokładnie tę samą szarlotkę przedwczoraj ;) Dzisiaj wcinałam z synkiem do kawy... (Synek popijał soczkiem ;))

    "Słodkie" od Liski są świetne... Szczególnie tiramisu! Nie ma chyba lepszego przepisu... (No i masz, się rozmarzyłam :P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, odkąd zrobiłam to tiramisu już inne mi nie smakuje.

      Usuń
  3. Wygląda pysznie. Ciasto o bardzo długiej tradycji, ale smakuje zawsze i każdemu. W Twoim wykonaniu jest na pewno idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotę, Twoja wygląda na prawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Uwielbiam szarlotkę, a do tego lody ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No własnie lody, następnym razem muszę kupić, bo to taki deser, który kojarzy mi się ze śniegiem za oknem.

      Usuń
  6. Wygląda bosko :) Jestem fanką wszelkiego rodzaju szarlotek i ciast z jabłkami, ale tego przepisu jeszcze nie testowałam..

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdyby mi ktoś dzisiaj zrobił taką szarlotkę, byłabym wdzięczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniammm, ale mam ochotę na ciacho :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, aż zgłodniałam, a to zdecydowanie nie pora na jedzenie!

    OdpowiedzUsuń

POLUB na Facebooku

Subscribe