"Francuskie" muffiny
10:59:00
Z Francji przyjechały ze mną nie tylko wspomnienia, ale też kuchenne akcesoria, książeczki kucharskie i przepisy od koleżanek mojej siostry.
Po powrocie od razu wzięłam się za testowanie. Na pierwszy ogień poszły wytrawne muffiny z papryką, brokułem i kozim serem. Przepis pochodzi stąd. Ja go lekko zmodyfikowałam, zmieniając składniki nadzienia, ale ciasto pozostało to samo. No prawie, zamiast zwykłej maki użyłam mąki razowej.
Po powrocie od razu wzięłam się za testowanie. Na pierwszy ogień poszły wytrawne muffiny z papryką, brokułem i kozim serem. Przepis pochodzi stąd. Ja go lekko zmodyfikowałam, zmieniając składniki nadzienia, ale ciasto pozostało to samo. No prawie, zamiast zwykłej maki użyłam mąki razowej.
7 komentarze
hmmm... brzmi super! wlasnie tez eksperymentuje z muffinami i robilam juz jedne ze szpinakiem, serkiem ricotta i orzeszkami pinii... smaczne, ale troche za malo wyraziste, jak na mój gust (szanownemu malzonkowi co prawda smakowalo, inni tez byli zachwyceni). szukam wiec innych przepisów i kozi ser z papryka brzmi baaardzo smakowicie! jakiego koziego serka uzywalas?
OdpowiedzUsuńTe, solidnie przyprawione, są nawet bardzo wyraziste, a podejrzewam, że jak dołożyłoby się pikantniejszy serek to tym bardziej. Co do serka, to nie powiem Ci jakiego użyłam, bo niestety nie wiem :) To jeden z tych, które przywiozłam z Francji. Taki trochę oscypkowaty :)
Usuńok, dzieki! poszukam, na pewno znajde cos odpowiedniego. spróbuje i dam znac!
Usuńps. uwielbiam francuskie sery! wracajac z urlopu tez mialam ich sporo w bagazu, hahahaaa....
My właśnie też. A teraz Pan G. krzyczy, jak tylko otwieram lodówkę, bo "zapach" roznosi się po całym domu :)
UsuńTrochę dziwny kształt uzyskały. taki miał być? Hmm razowe muffiny - takie mini "tarty"
OdpowiedzUsuńprawie :)
Foremki sa prostokątne, ale ten sylikon za bardzo kształtu nie trzyma :)
UsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuń