Mój sposób na figi. Potrawy późnego lata.

11:59:00

Figi najbardziej kojarzą mi się z wakacjami w Chorwacji i zjadaniem owoców prosto z drzewa. Z dżemem figowym też, przywożonym stamtąd. Ostatnio jednak coraz łatwiej kupić je u nas i to w coraz przystępniejszej cenie. 





Jak tylko zaczynają być dostępne, wchodzą do mojego jadłospisu. Zjadam figi na kanapce lub rogaliku z rukolą i szynką parmeńską. Z jogurtem i musli. A najbardziej lubię je w tarcie. 



Z braku czasu moja tarta to zwykle ciasto francuskie, jogurt naturalny z solą i pieprzem, a na wierzchu pokrojone w kawałki figi. Czasem dodaję ser, czasem szynkę parmeńską. Po upieczeniu posypuję rukolą i polewam miodowym winegretem. Szybkie pyszne danie na obiad lub kolację. Uwielbiam! Aż mi teraz ślinka cieknie, hehe. 





A już za trzy tygodnie kolejny zlot blogerów wnętrzarskich Meetblogin w Łodzi. Spotkam się tam z całą blogową "śmietanką" czego już się nie mogę doczekać. Jeśli macie ochotę też wpaść, zapraszamy serdecznie. Będziemy w Centrum Festiwalowym w Art Inkubatorze w Łodzi na ul. Tymienieckiego 3 w dniach 11 - 12. października 2014. Będzie się działo!


You Might Also Like

12 komentarze

  1. Kiedyś ich nie znałam, nie doceniałam, a od jakiegoś czasu staram się wprowadzać do jadłospisu, są naprawdę bardzo wdzięcznym dodatkiem do wielu potraw! Ostatnio zainspirowana daniem Agi z Pretty Pleasure właśnie z figami postanowiłam, że jednak rucoli właśnie mi tam brakuje! Hehe czy my się jakoś wszystkie łączymy hahaha ... Kupiłam rucolę w piątek, ale figi już leżały, a jedzenia w lodówce było sporo, więc jednak wykorzystałam ją do sałatki do obiadu i nawet całkiem fajna wyszła (rocola, figi, orzechy ziemne i sos: jogurt grecki, majonez, czosnek, sól i pieprz). Twoja tarta tez jest dla mnie świetnym pomysłem, bo właśnie z braku czasu uwielbiam takie proste dania! Niewiarygodne, ale w tym roku i ja dołączyłam do tej "śmietanki" ... trochę się stresuję, ale mam nadzieję, że mnie przyjmiecie ;) Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w zeszłym roku tez się stresowałam, a mówię Ci, że absolutnie nie ma czym. Fajne babki z tych blogerek są :)

      Usuń
  2. pyszności :D
    Ola (śmietanko) ale będzie mi miło cię w końcu poznać :) i całą resztę 'śmietanki' :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta "śmietanka", to oczywiście taki żarcik, mam nadzieję, że rozumiecie :P
      Karolina, to mnie będzie miło Cię w końcu poznać!

      Usuń
  3. Tak szczerze to nawet nie wiem jak smakuja, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Nawet nie wiem do czego by je porównać...

      Usuń
  4. Bardzo prosty i apetyczny przepis, koniecznie muszę wypróbować. MB nie mogę się doczekać, a przede wszystkim spotkania z Tobą i innymi dziewczynami.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie !!!!! nie wiem tylko czy to ciacho francuskie na moją dietkę sie nadaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da radę, musisz po prostu zjeść małą porcję, to chyba najlepszy sposób na dietę, niczego sobie nie odmawiać tylko jeść mało.

      Usuń

POLUB na Facebooku

Subscribe