Pierniczki
20:08:00
70 dag maki
30 dag masła
po 15 dag miodu i cukru
2 jajka
1 dag sody oczyszczonej
przyprawa do pierników
Miód rozpuścić w łyżce wody i wlać do mąki dokładnie wymieszanej z sodą. Wbić jajka, dodać cukier, posiekane masło oraz przyprawę do pierników. Zagnieść ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na cienki placek. Foremkami wyciąć pierniczki i układać na natłuszczonej blasze.
Piec około 20 minut w temperaturze 200⁰ C.
Zimne pierniki ozdobić wg uznania.
Wyszły pyszne, ale obawiam się, że nie dotrwają do Świąt.
3 komentarze
These look so cute! Do you have the receipe in English too? ;p
OdpowiedzUsuńI'll try to translate it for you soon.
OdpowiedzUsuńIngredients:
OdpowiedzUsuń70 dag flour
30 dag butter
15 dag honey
15 dag suger
2 eggs
1 dag baking soda
ginerbread spice
Melt honey in a spoon of water and carefully pour into the flour mixed with baking soda. Insert eggs, add sugar, chopped butter and spice to gingerbread. Knead dough. Put on a pastry board sprinkled with flour and roll thin. Cut cookies and arrange them on a greased baking sheet.
Bake about 20 minutes at 200 ⁰ C.
I hope it is enough clear :)