Pierniczki

20:08:00



70 dag maki
30 dag masła

po 15 dag miodu i cukru

2 jajka
1 dag sody oczyszczonej

przyprawa do pierników



Miód rozpuścić w łyżce wody i wlać do mąki dokładnie wymieszanej z sodą. Wbić jajka, dodać cukier, posiekane masło oraz przyprawę do pierników. Zagnieść ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na cienki placek. Foremkami wyciąć pierniczki i układać na natłuszczonej blasze.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 C.

Zimne pierniki ozdobić wg uznania.



Wyszły pyszne, ale obawiam się, że nie dotrwają do Świąt.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. These look so cute! Do you have the receipe in English too? ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. I'll try to translate it for you soon.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ingredients:
    70 dag flour
    30 dag butter
    15 dag honey
    15 dag suger
    2 eggs
    1 dag baking soda
    ginerbread spice

    Melt honey in a spoon of water and carefully pour into the flour mixed with baking soda. Insert eggs, add sugar, chopped butter and spice to gingerbread. Knead dough. Put on a pastry board sprinkled with flour and roll thin. Cut cookies and arrange them on a greased baking sheet.

    Bake about 20 minutes at 200 ⁰ C.

    I hope it is enough clear :)

    OdpowiedzUsuń

POLUB na Facebooku

Subscribe